Składniki:
- 2 kg ogórków małych , bądź średniej wielkości
- ok 2,5 litra wody
- 3 gałązki kopru
- głowka czosnku
- 1 korzeń chrzanu
- 3 papryczki chili
- pieprz czarny, lub kolorowy
- liść laurowy
- gorczyca
Do kiszenia ogórków wybieramy ogórki , twarde, świeżo zerwane, ich wielkość zalezy już od naszych upodobań, ja preferuję mniejsze. Ogórki myjemy bardzo dokładnie i odcinamy im szypułki. Podobnie słoik, które należy dodatkowo wyparzyć. Do słoika wkładamy po gałązce kopru i upychamy jak najciaśniej ogórki. Do każdego słoika wrzucamy około 3 główki czosnku, ja wrzucam czosnek nieobrany, kilka ziaren niezmielonego pieprzu i kawałek obranego chrzanu.
Do przygotowania zalewy należy zagotować wodę, a na każdy ugotowany litr wody dodać około 1 łyżki soli kuchennej. Zalewę trochę schładzamy i zalewamy ogórki tak by były całkowicie przykryte. Kroimy papryczki chili ( można usunąć z nich gniazda nasienne by były delikatniejsze), na każdy słoik dodajemy od 1 do 2 malutkich pikantnych papryczek chili, na koniec wrzucamy po kilka ziaren gorczycy , po liściu laurowym, a całość mozemy nakryć liściem winogron. Słoiki zakręcamy, tak przygotowane ogórki kiszą się około tygodnia.