Mój mąż uwielbia czekoladowe muffinki, specjalnie dla niego pikę je na fruktozie, i w ich przypadku fruktoza sprawdza się idealnie. Staram się je urozmaicać, dziś z dużą ilością kokosu:)
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka fruktozy
- 1 1/2 szlanki wiorków kokosowych
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 60 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki gorzkie kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka oleju plus 2-3 łyżki kaszy manny do wysypania foremki
Przygotowanie:
- Jajka miksujemy z olejem, gdy się połączą dolewamy mleko i nadal miksujemy.
- W osobnej misce łączymy mąkę, fruktozę ( lub cukier), proszek do pieczenia, gorzkie kakao oraz wiórki kokosowe, mieszamy.
- Czekoladę gorzką kroimy na małe kawałeczki, banana obieramy ze skórki i także kroimy w kostkę.
- Do sypkich składników wlewamy płynne i chwilkę miksujemy do połączenia ich. Następnie do masy dodajemy pokrojoną czekoladę i banany, wszystko mieszamy łyżką.
- Foremki do muffinek smarujemy oliwą i wysypujemy kaszą manną ( chyba, że jesteśmy w posiadaniu sylikonowych, wtedy nie musimy tego robić). Ciasto przekładamy do foremek , powinno zajmować 2/3 foremki.
- Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Ja piekłam moje 25 minut.
Comments
mniam mniam mniam 😀
Piękne zdjęcia ,pozdrawiam.
Mniami, kokosowe musiały smakować bosko 🙂