Kokosowo-czekoladowe muffinki

Mój mąż uwielbia czekoladowe muffinki, specjalnie dla niego pikę je na fruktozie, i w ich przypadku fruktoza sprawdza się idealnie. Staram się je urozmaicać, dziś z dużą ilością kokosu:)

kokosowo-czekoladowe-muffinki-3

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka fruktozy
  • 1 1/2 szlanki wiorków kokosowych
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 60 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki gorzkie kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • dojrzałe banany 
  • 1 łyżka oleju plus 2-3 łyżki kaszy manny do wysypania foremki

kokosowo-czekoladowe-muffinki-5

Przygotowanie:

  1. Jajka miksujemy z olejem, gdy się połączą dolewamy mleko i nadal miksujemy.
  2. W osobnej misce łączymy mąkę, fruktozę ( lub cukier), proszek do pieczenia, gorzkie kakao oraz wiórki kokosowe, mieszamy.
  3. Czekoladę gorzką kroimy na małe kawałeczki, banana obieramy ze skórki i także kroimy w kostkę.
  4. Do sypkich składników wlewamy płynne i chwilkę miksujemy do połączenia ich. Następnie do masy dodajemy pokrojoną czekoladę i banany, wszystko mieszamy łyżką.
  5. Foremki do muffinek smarujemy oliwą i wysypujemy kaszą manną ( chyba, że jesteśmy w posiadaniu sylikonowych, wtedy nie musimy tego robić). Ciasto przekładamy do foremek , powinno zajmować 2/3 foremki.
  6. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Ja piekłam moje 25 minut.

kokosowo-czekoladowe-muffinki-4

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.