Warto urozmaicić czasem tradycyjnego kotleta, często wystarczy niewiele, by “coś” zmienić. Nie lubię stagnacji, rzadko też gotuję tradycyjne dania, ten kotlet to kompromis z moim M , który tradycyjne mielone kocha. A ja lubię Go rozpieszczać. Jest to także lżejsza wersja tradycyjnego kotleta dlatego też dużo bardziej mi odpowiada. Zamiast pieczarek można dodać do kotlecików grzybów leśnych.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego z szynki
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 8 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- kilka listków szałwii
- sól, pieprz, olej
Przygotowanie:
- Pieczarki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych okach.
- Cebulkę obieramy kroimy w kostkę . Pieczarki i cebulę dodajemy do mięsa, wszystko solimy i pieprzymy.
- Do mięsa, pieczarek i cebuli dodajemy ok 5 łyżek bułki tartej, drobno pokrojoną szałwię i 1 jajko, wszystko dokładnie mieszamy rękami.
- Formujemy duże kotlety i obsypujemy je bułka tartą, smażymy na oleju do zarumienienia. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.
Comments
mniam mniam 🙂 już nie mogę się doczekać 😀
często takie robię, ale nie dodaję zwykle szałwii. ciekawa odmiana, muszę wypróbować.