Kotlety z ziemniakami i serem

Pierogi, szczególnie ruskie, to jedna z moich ulubionych tradycyjnych polskich potraw. To jest smak i tradycja nie podrobienia! Jednak nie zawsze mam tyle czasu ile bym chciała , żeby pierogi zrobić. Ratuję się wtedy zamiennikami, robię naleśniki z farszem pierogowym, lub te właśnie kotleciki.

Składniki:

  •  1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg seria białego pełnotłustego
  • 1 mała cebula
  • 1 żółtko
  • ok 6-7 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę.
  2. Gdy ziemniaki przestygną dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę ser biały.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju lub maślę, aż stanie się złota.
  4. Do masy dodajemy cebulę około, 5 łyżek bułki tartej, sól, pieprz i jedno żółtko. Następnie formujemy z niej kotleciki i obtaczamy  w bułce tartej, oraz smażymy. Jemy na ciepło , ale dobre są też na zimno 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.