Pierogi, szczególnie ruskie, to jedna z moich ulubionych tradycyjnych polskich potraw. To jest smak i tradycja nie podrobienia! Jednak nie zawsze mam tyle czasu ile bym chciała , żeby pierogi zrobić. Ratuję się wtedy zamiennikami, robię naleśniki z farszem pierogowym, lub te właśnie kotleciki.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg seria białego pełnotłustego
- 1 mała cebula
- 1 żółtko
- ok 6-7 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę.
- Gdy ziemniaki przestygną dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę ser biały.
- Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju lub maślę, aż stanie się złota.
- Do masy dodajemy cebulę około, 5 łyżek bułki tartej, sól, pieprz i jedno żółtko. Następnie formujemy z niej kotleciki i obtaczamy w bułce tartej, oraz smażymy. Jemy na ciepło , ale dobre są też na zimno 🙂