Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 250 g kurek
- 100 g ryżu
- 100 ml śmietany 30%
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- sol, pieprz
Sekret tego bardzo prostego a jednocześnie pysznego dania polega na tym że nie możemy smażyć kurczaka ani dusić kurek zbyt długo, co powoduje że danie jest błyskawiczne w przygotowaniu.
Przygotowanie:
Obieramy i kroimy cebulę bardzo drobniutko, by można ją było szybko poddusić. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię.
Myjemy kroimy i przyprawiamy mięso z kurczaka, przyprawiam je tylko solą, pieprzem i czosnkiem, używam prostych przypraw bo w tym daniu najważniejsze jest dla mnie wydobycie smaku kurek. Wrzucam mieso do podduszonej cebulki. Kurczaka dusimy do 10 minut, wszystko zależy od wielkości ognia i patelni.
Bardzo dokładnie myjemy kurki i dodajemy je do mięsa na 2 minuty. Po tym czasie wlewamy na patelnie śmietanie rozrobioną z mąką. Trzeba dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietanie by nie powstały grudki. Doprowadzamy całość do wrzenia i potrawa jest w zasadzie gotowa. Ja lubię to danie z ryżem, ale można je podać z kaszą gryczaną, makaronem lub na grzankach.
Comments
Uwielbiam grzyby!
A to danie w swej delikatności doskonale wydobywa smak kurek.
Polecam wszystkim grzybo-smakoszom 🙂
W tym sezonie troszkę oszalałam na punkcie kurek:)