Tak się cieszę , że już wiosna, w zasadzie po temperaturach sądząc lato:) Uwielbiam długie słoneczne dnie, no i światło do zdjęć nareszcie jest !!! Myślę, że urodziłam się w złym klimacie, może powinnam urodzić się we Włoszech? Dziś inspiracja włoska:)
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- ok 12 płatów makaronu na lasagne
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 250 ml śmietany 12 %
- 60 ml mleka
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- ok 200 g sera żółtego
- oliwaz oliwek
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
- świerze oregano
Przygotowanie:
- Naczynie do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek.
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy kilka minut na oliwie. Dodajemy mięso mielone, które solimy, pieprzymy, dodajemy do niego zioła, oraz czosnek. Smażymy je przez ok 10 minut.
- Po tym czasie dodajmy do mięsa 1 puszkę pomidorów i dusimy jeszcze 5 minut. Sciągamy mięso z kuchenki.
- Puszkę drobno krojonych pomidorów bez skórki mieszamy z 3 łyżkami śmietany, sos solimy.
- Ser żółty ścieramy na tarce.
- Na dno naczynia do pieczenia wylewamy 3 łyżki sosu, na nim układamy pierwszą warstwę makaronu , a na nim mięso z pomidorami oraz zółty ser. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.
- Lasagnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut. Po około 15 minutach pieczenia zalewamy ją resztą śmietany z mlekiem, na wierzchu układamy pomidorki i kontynuujemy pieczenie.
Comments
Przepis jak dla mnie idealny, muszę przekonać męża i w końcu zrobić lasagne.
Hmm… tak bez beszamelu?
Author
tym razem bez:)