W moim rodzinnym domu nigdy nie gotowano łazanek, dlatego odkrywam je sama. A wersja z młodą kapustą i dużą ilością masła jest bardzo interesująca. To idealne comfort food na zbliżającą się jesień.
Składniki:
- 400 g makaronu na łazanki
- 300 g młodej kapusty
- ok 400 g cukinii
- ok 5 łyżek masła
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- olej słonecznikowy
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
- Warzywa myjemy. Kapustę kroimy w drobną kostkę. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne i także kroimy w drobną kostkę.
- Na oleju dusimy kapustę z dodatkiem soli ok 15-20 minut, jeśli trzeba dodajemy trochę wody. Po tym czasie dodajemy cukinię i masło i dusimy aż cukinia będzie miękka , około 5-10 minut.
- Gdy warzywa będą gotowe dodajemy do nich pokrojony koperek, wszystko mieszamy z ugotowanym makaronem.