Łazanki z młodą kapustą, cukinią i koperkiem

W moim rodzinnym domu nigdy nie gotowano łazanek, dlatego odkrywam je sama. A wersja z młodą kapustą i dużą ilością masła jest bardzo interesująca. To idealne comfort food na zbliżającą się jesień.

Składniki:

  • 400 g makaronu na łazanki
  • 300 g młodej kapusty
  • ok 400 g cukinii
  • ok 5 łyżek masła
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
  2. Warzywa myjemy. Kapustę kroimy w drobną kostkę. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne i także kroimy w drobną kostkę.
  3. Na oleju dusimy kapustę z dodatkiem soli ok 15-20 minut, jeśli trzeba dodajemy trochę wody. Po tym czasie dodajemy cukinię i masło i dusimy aż cukinia będzie miękka , około 5-10 minut.
  4. Gdy warzywa będą gotowe dodajemy do nich pokrojony koperek, wszystko mieszamy z ugotowanym makaronem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.