Łazanki ze szpinakiem i 3 serami

Do zrobienia tej prostej i szybkiej potrawy, można użyć dowolnego makaronu. W zasadzie użyłam łazanek bo szybciutko się gotują, w trakcie gotowania makaronu zrobiłam sos. Wszystko zajęło mi około 10 -12 minut, w trakcie takich upałów nie da się dłużej wytrzymać przy kuchence.

lazanki-ze-szpinakiem-i-3-serami-4

Składniki:

  • ok 300 g makaronu ( np: łazanek) mogą być też rurki czy świderki
  • 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
  • 1 kilka mozzarelli
  • 3-4 łyżki śmietankowego serka do smarowania ( np. philadelphia)
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • 250 g mrożonego liściastego szpinaku dobrej jakości
  • oliwa z oliwek
  • sól

lazanki-ze-szpinakiem-i-3-serami-1Przygotowanie:

  1. Nastawiamy wodę na makaron, solimy ją, gdy zacznie wrzeć dodajemy oliwy i makaronu. Gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
  2. Zamrożony szpinak, wrzucamy na patelnię z niewielką ilością wody.Gdy się rozmrozi dodajemy do niego śmietanę i serek  philadelphia, dokładnie rozprowadzamy. Następnie dodajemy pokrojoną mozzarellę i ser  z niebieską pleśnią. Wszystko dusimy do momentu roztopienia się serów. Sos solimy, można go także popieprzyć.
  3. Sos łączymy z makaronem.

lazanki-ze-szpinakiem-i-3-serami-6

P.S. Danie podałam na jednym z przepięknych talerzy , które dostałam w prezencie! Dziękuję!!!!!!! Reszta ślicznych talerzy w kolejnych odsłonach:)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.