Do zrobienia tej prostej i szybkiej potrawy, można użyć dowolnego makaronu. W zasadzie użyłam łazanek bo szybciutko się gotują, w trakcie gotowania makaronu zrobiłam sos. Wszystko zajęło mi około 10 -12 minut, w trakcie takich upałów nie da się dłużej wytrzymać przy kuchence.
Składniki:
- ok 300 g makaronu ( np: łazanek) mogą być też rurki czy świderki
- 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
- 1 kilka mozzarelli
- 3-4 łyżki śmietankowego serka do smarowania ( np. philadelphia)
- 4 łyżki śmietany 18 %
- 250 g mrożonego liściastego szpinaku dobrej jakości
- oliwa z oliwek
- sól
- Nastawiamy wodę na makaron, solimy ją, gdy zacznie wrzeć dodajemy oliwy i makaronu. Gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
- Zamrożony szpinak, wrzucamy na patelnię z niewielką ilością wody.Gdy się rozmrozi dodajemy do niego śmietanę i serek philadelphia, dokładnie rozprowadzamy. Następnie dodajemy pokrojoną mozzarellę i ser z niebieską pleśnią. Wszystko dusimy do momentu roztopienia się serów. Sos solimy, można go także popieprzyć.
- Sos łączymy z makaronem.
P.S. Danie podałam na jednym z przepięknych talerzy , które dostałam w prezencie! Dziękuję!!!!!!! Reszta ślicznych talerzy w kolejnych odsłonach:)
Comments
Pysznie danie 🙂 a talerze do pozazdroszczenia 🙂 gdzie takie można dostać? Pozdrawiam 🙂