Łosoś z mleczkiem kokosowym i zieloną tajską pastą curry

Uwielbiam połączenie mleczka kokosowego i zielonej tajskiej pasty curry z kolendrą. Co dzieje się pomiędzy tymi składnikami stanowi dla mnie często drugorzędne znaczenie. Tym razem moje curry jest oszczędne w składniki i błyskawiczne w przygotowaniu. To jest właśnie curry które można szybko przygotować na kolację dla dwojga.

losos-z-mleczkiem-kokosowym-i-tajska-zielona-pasta-curry5

Składniki:

  • 300 g łososia
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 cebula ( lub 2 szalotki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • garść kolendry
  • sól ( lub sos sojowy), oliwa

losos-z-mleczkiem-kokosowym-i-tajska-zielona-pasta-curry9

 

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej drobno posiekaną cebulę lub szalotkę. Po kilku minutach do cebuli dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Po dwuch minutkach dodajemy łyżkę zielonej tajskiej pasty curry i dokadnie ją rozprowadzamy, oraz dolewamy mleczka kokosowego, a także pokrojonego w słupki łososia. Całość dusimy kilka minut.
  2. Curry doprawiamy łyżką sosu rybnego, imbirem, sosem sojowym, jeśli lubimy, także pikantną papryczką i dusimy kolejnych 5 minutek. Następnie ściagamy z gazu.
  3. Do ugotowanej potrawy wkrajamy seler naciowy, oraz dodajemy kolendrę. Potrawę podajemy z ryżem basmati.

losos-z-mleczkiem-kokosowym-i-tajska-zielona-pasta-curry10

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.