Uwielbiam połączenie mleczka kokosowego i zielonej tajskiej pasty curry z kolendrą. Co dzieje się pomiędzy tymi składnikami stanowi dla mnie często drugorzędne znaczenie. Tym razem moje curry jest oszczędne w składniki i błyskawiczne w przygotowaniu. To jest właśnie curry które można szybko przygotować na kolację dla dwojga.
Składniki:
- 300 g łososia
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 cebula ( lub 2 szalotki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
- garść kolendry
- sól ( lub sos sojowy), oliwa
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej drobno posiekaną cebulę lub szalotkę. Po kilku minutach do cebuli dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Po dwuch minutkach dodajemy łyżkę zielonej tajskiej pasty curry i dokadnie ją rozprowadzamy, oraz dolewamy mleczka kokosowego, a także pokrojonego w słupki łososia. Całość dusimy kilka minut.
- Curry doprawiamy łyżką sosu rybnego, imbirem, sosem sojowym, jeśli lubimy, także pikantną papryczką i dusimy kolejnych 5 minutek. Następnie ściagamy z gazu.
- Do ugotowanej potrawy wkrajamy seler naciowy, oraz dodajemy kolendrę. Potrawę podajemy z ryżem basmati.
Comments
Najpyszniejsze połączenie 🙂 mniam mniam
Bardzo w moim guscie!
o, o, jakie pyszne!