Na lato warto mieć całą gamę lekkich, prostych i szybkich przepisów. Gdy na zewnątrz jest pięknie, tak jak teraz nie warto spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Całe szczęście istnieją dania, dzięki którym zjemy pysznie i zdrowo bez kilkugodzinnego gotowania.
Składniki:
- 400 g ulubionego makaronu
- 300 g piersi z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 400 ml śmietany 18%
- 50 g serka topionego
- 5 garści rukoli
- sól, pieprz, suszona pikantna papryka
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy wg. wskazań na opakowaniu z łyżką oliwy.
- Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i pikantną papryką. Kurczaka podsmażamy na patelni, następnie dodajemy do niego pokrojone w plasterki pieczarki, całość dusimy. Po około 10 minutach dodajemy do kurczaka i pieczarek śmietany, dokładnie mieszamy i nadal dusimy. Jeśli to konieczne sos dosalamy i na sam koniec dodajemy 50 g serka topionego. Patelnię ściągamy z gazu.
- Do sosu dodajemy około 4 garści świeżej i umytej rukoli, sosu juz nie podgrzewamy.
- Danie podajemy ozdobione świeża rukolą.
Comments
Śmietana kwaśna czy uht? 🙂
Author
uht 🙂 Pozdrawiam:)
Doskonałe danie, może pomijając rukolę, chętnie bym zjadła!
Wyglada wspaniale. <Bardzo lubie takie lekkie makarony