Górskie wyprawy są dla mnie doskonałym pretekstem by upiec winne drożdżowe bułeczki. Wczoraj przeszliśmy około 15 km po górach w okolicy Brennej, a muffinki dzielnie tam towarzyszyły:)
Składniki:
- 50 g drożdży
- 500 g maki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki oliwy ( do ciasta)
- 300 g pieczarek
- 5 połówek suszonych pomidorków z oliwy
- 1 mały pomidor
- 150 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
- 70 g sera cheddar
- 2 łyżki sezamu
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
- oliwa z oliwek do posmarowania foremek
Przygotowanie:
- Mleko łączymy z wodą i podgrzewamy tak by było ciepłe , ale nie gorące. Do wody z mlekiem dodajemy 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i drożdże, wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do podrośnięcia.
- Po upływie około 15 minut łączymy wyrośnięty zaczyn z mąką, dodajemy około 4 łyżek oliwy i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni. Ważne jest by w pomieszczeniu w którym robimy ciasto drożdżowe było ciepło. Zagniecione odkładamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- W czasie gdy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Do pieczarek dodajemy pokrojonego świeżego pomidora oraz pomidory suszone. Dodajemy także pokrojony ser z przerostem niebieskiej pleśni i cheddar, przyprawiamy wszystko ziołami prowansalskimi.
- Gdy ciasto urośnie odrywamy od niego po kawałeczku , rozciągamy trochę w dłoniach na środku umieszczamy trochę farszu, formujemy bułeczkę i umieszczamy ją w posmarowanej formie do pieczenia muffinek. Każdą muffinkę posypujemy sezamem.
- Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Comments
Sliczne!
Zawsze, kiedy widze taki przepis obiecuje sobie, ze wreszcie wyprobuje muffinki na slono…
🙂