Napój imbirowy z miodem

Napar z imbiru to skuteczny środek na przeziębienie. Ma działanie przeciwzapalne,  odkażające i odświeżające dzięki czemu leczy  infekcje. Sproszkowanym imbirem rozpuszczonym w wodzie można płukać  bolące gardło. Imbir ma wiele dobroczynnych właściwości między innymi: ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, chroni przed tworzeniem się zakrzepów, łagodzi bóle miesiączkowe, leczy migreny dba o jamę ustną, zwiększa koncentrację i polepsza krążenie krwi. Także polecam:)

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki miodu( lub więcej jeśli ktoś lubi)
  • 3 łyżki pokrojonego drobniutko imbiru
  • torebka lub dwie herbaty earl grey

Przygotowanie:

Gotujemy wodę i zalewamy nią herbatę, napar nie może być zbyt mocny. Herbatę wlewamy do garnuszka, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy imbir, gotujemy kilka minut. Wciskamy sok z całej cytryny i słodzimy miodem według uznania.

Napój jest pyszny i jak wcześnie wspominałam bardzo zdrowy. Polecam go przede wszystkim na przeziębienie i problemy z żołądkiem.



 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.