Omlet z boczkiem

Im zimniej tym moja kuchnia robi się cięższa. To działanie nie jest celowe. Poza swoją świadomością wybieram cięższe śniadanie i obiad. jeśli chodzi o kolacje to zawsze staram się zjeść coś lekkiego, na dobre sny. Dzisiaj na śniadanie omlet z boczkiem i pomidorami!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki mąki
  • 125 ml mleka
  • 5 dużych cienkich plastrów boczku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka łyżek pokrojonej drobno cebulki dymki
  • sól

Przygotowanie:

Do miseczki wpijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką, nadal mieszając dodajemy po pól łyżki mąki, solimy do smaku. Do ciasta dodajemy garść pokrojonej cebulki dymki.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy boczek z każdej strony aż się zarumieni, Dodajemy łyżkę masła i do boczku wlewamy ciasto na omlet. Układamy na nim przekrojone na pół pomidorki, patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu.

Gdy omlet zarumieni się z jednej strony, delikatnie obracamy go na drugą i także smażymy do zarumienienia. Omlet podajemy posypany cebulką dymką, można go także posypać tartym parmezanem.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.