Im zimniej tym moja kuchnia robi się cięższa. To działanie nie jest celowe. Poza swoją świadomością wybieram cięższe śniadanie i obiad. jeśli chodzi o kolacje to zawsze staram się zjeść coś lekkiego, na dobre sny. Dzisiaj na śniadanie omlet z boczkiem i pomidorami!
Składniki:
- 3 jajka
- 1,5 łyżki mąki
- 125 ml mleka
- 5 dużych cienkich plastrów boczku
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka łyżek pokrojonej drobno cebulki dymki
- sól
Przygotowanie:
Do miseczki wpijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką, nadal mieszając dodajemy po pól łyżki mąki, solimy do smaku. Do ciasta dodajemy garść pokrojonej cebulki dymki.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy boczek z każdej strony aż się zarumieni, Dodajemy łyżkę masła i do boczku wlewamy ciasto na omlet. Układamy na nim przekrojone na pół pomidorki, patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu.
Gdy omlet zarumieni się z jednej strony, delikatnie obracamy go na drugą i także smażymy do zarumienienia. Omlet podajemy posypany cebulką dymką, można go także posypać tartym parmezanem.
Comments
im zimniej.. tym cieplej na talerzu 🙂