Owsiane ciasteczka z masłem orzechowym

Ciastka owsiane to super pomysł na szybkie śniadanie lub przekąskę do pracy, wariacji na temat tych ciasteczek powstało u Nas w domu już chyba z 10. Do tej pory wygrywa jednak opcja z masłem orzechowym. Lubi je mój mąż, Teo, a także dzieciaki odwiedzające synka. Jeśli lubimy bardziej słodką wersje możemy dodać więcej erytrytolu lub posiekaną czekoladę. Gdy dopilnujemy by płatki owsiane i proszek do pieczenia były bez glutenu, zyskamy ciasteczka bezglutenowe. Można narobić ich więcej i przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 70 g ziaren słonecznika
  • 4 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mielonych ziaren siemienia lnianego
  • 1 duży banan
  • 1 duże jajko
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 3 kopiaste łyżki masła orzechowego
  • 7 łyżek erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Przygotowanie:

  1. W blenderze rozdrabniamy płatki owsiane, tak by nie zmieliły się całkiem, w trakcie blendowania dodajemy słonecznik, wiórki kokosowe, erytrytol i banana.
  2. Następnie dodajemy całą resztę składników.
  3. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, ciasteczka wykładamy łyżeczką na papier.
  4. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni C przez około15 minut, mają być rumiane.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.