Ciastka owsiane to super pomysł na szybkie śniadanie lub przekąskę do pracy, wariacji na temat tych ciasteczek powstało u Nas w domu już chyba z 10. Do tej pory wygrywa jednak opcja z masłem orzechowym. Lubi je mój mąż, Teo, a także dzieciaki odwiedzające synka. Jeśli lubimy bardziej słodką wersje możemy dodać więcej erytrytolu lub posiekaną czekoladę. Gdy dopilnujemy by płatki owsiane i proszek do pieczenia były bez glutenu, zyskamy ciasteczka bezglutenowe. Można narobić ich więcej i przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 70 g ziaren słonecznika
- 4 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka mielonych ziaren siemienia lnianego
- 1 duży banan
- 1 duże jajko
- 1 kopiasta łyżka masła
- 3 kopiaste łyżki masła orzechowego
- 7 łyżek erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
- W blenderze rozdrabniamy płatki owsiane, tak by nie zmieliły się całkiem, w trakcie blendowania dodajemy słonecznik, wiórki kokosowe, erytrytol i banana.
- Następnie dodajemy całą resztę składników.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, ciasteczka wykładamy łyżeczką na papier.
- Pieczemy je w temperaturze 180 stopni C przez około15 minut, mają być rumiane.
Comments
Urocze maluszki 🙂
Wyglądają bosko! Akurat do przekąszenia na raz 🙂 Uwielbiam zrobić większą ilość i móc później przechowywać coś i podjadać przez kilka dni 🙂