Owsianka z karmelizowanym bananem

Jesień to dla mnie ciepła owsianka… i choć kocham lato , czekam co roku na tą ciepłą, pachnącą rześką jesień. Na piękne kolory i magiczne światło. Na to uczucie gdy zamknę oczy i czuję zapach jesieni i mogę odpuścić, odetchnąć… i jeść proste zupy i owsianki.

Składniki:

  • 14 Łyżek płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych)
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 banany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • garść orzechów laskowych
  • garść płatków migdałowych
  • 2 łyżki pestek dynii
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • miód opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy płatki owsiane błyskawiczne. Gotujemy do momentu aż owsianka zgęstnieje. Ugotowane płatki przekładamy do miseczek.
  2. Na patelni roztapiamy masło, układamy też na niej przekrojonego wzdłuż banana i zasypujemy cukrem Podsmażamy tak długo aż cukier się skarmelizuje a banany będą złociste z obu stron.
  3. Owsiankę ozdabiamy karmelizowanymi bananami, ulubionymi orzechami i opcjonalnie miodem, pamiętając ze karmelizowane banany są bardzo słodkie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.