Jesień to dla mnie ciepła owsianka… i choć kocham lato , czekam co roku na tą ciepłą, pachnącą rześką jesień. Na piękne kolory i magiczne światło. Na to uczucie gdy zamknę oczy i czuję zapach jesieni i mogę odpuścić, odetchnąć… i jeść proste zupy i owsianki.
Składniki:
- 14 Łyżek płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych)
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 banany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- garść orzechów laskowych
- garść płatków migdałowych
- 2 łyżki pestek dynii
- 2 łyżeczki nasion chia
- miód opcjonalnie

Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy mleko i dodajemy płatki owsiane błyskawiczne. Gotujemy do momentu aż owsianka zgęstnieje. Ugotowane płatki przekładamy do miseczek.
- Na patelni roztapiamy masło, układamy też na niej przekrojonego wzdłuż banana i zasypujemy cukrem Podsmażamy tak długo aż cukier się skarmelizuje a banany będą złociste z obu stron.
- Owsiankę ozdabiamy karmelizowanymi bananami, ulubionymi orzechami i opcjonalnie miodem, pamiętając ze karmelizowane banany są bardzo słodkie.
