Lubię ziemniaki w tej formie, świetnie nadają się jako dodatek do mięsa, mogą także funkcjonować samodzielnie, szczególnie wtedy gdy chcemy zjeść lekką ciepłą kolację, można wtedy przygotować więcej niż jeden sos. To bardzo proste danie, ale z ciekawymi dodatkami z powodzeniem może zaistnieć na przyjęciach. Jeśli lubimy obok czosnku na blasze z ziemniakami możemy ułożyć cebulę.
Składniki:
- ok 1 kg ulubionych ziemniaków
- 400 ml naturalnego jogurtu greckiego
- 8 ząbków czosnku
- rozmaryn
- 3-4 łyżki masła
- sól, pieprz, oliwa
- 2 garście pokrojonego koperku
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 10 -15 minut.
- Następnie przekładamy ziemniaki na blachę, skrapiamy je oliwą, solimy i pieprzymy, a także posypujemy rozmarynem. Ok 6 ząbków czosnku zgniatamy i także układamy na blasze.
- Ziemniaki pieczemy około 30-40 minut ( w zależności od ich wielkości) w temperaturze 190 stopni C.
- Do jogurtu greckiego przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, solimy i pieprzymy oraz dorzucamy 2 garście drobno pokrojonego koperku. Sos mieszamy.
- Ziemniaki po wyciągnięciu z piekarnika smarujemy masłem i podajemy z sosem koperkowo- czosnkowym.
Comments
Mniam, uwielbiam takie ziemniaki! Do tego jeszcze sos czosnkowy z koperkiem dopelnia calosci 😉
przepadamy za pieczonymi ziemniakami! 🙂
Ubóstwiam pieczone ziemniaki *_* Piękne zdjęcia 😉