Pieróg drożdżowy z podgrzybkami

Sprezentowane grzybki smakują najlepiej, te dostaliśmy od dziadka, który natomiast dostał je od sąsiada, a sąsiad chyba je zebrał. I dziś z okazji Dnia Chłopca powstał z nich pieróg. Wszystkiego dobrego drodzy Panowie:)

Pierog-drozdzowy-z-podgrzybkami-5

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko ( do posmarowania)
  • 3 łyżki masła( do ciasta) + 2 łyzki masła do grzybów
  • 2 cebule
  • ok 20 podgrzybków średniej wielkości
  • sól, pieprz

Pierog-drozdzowy-z-podgrzybkami-6

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od zrobienia zaczynu, wodę łączymy z mlekiem, drożdżami , cukrem i łyżką mąki, wszystkie składniki mieszamy. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Gdy zaczyn wyrośnie, łączymy go z mąką, ciepłym masłem i jajkiem. Wyrabiamy ciasto, im dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym lepiej. Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny. Ciasto zostawiamy  pod przykryciem.
  3.  Gdy ciasto rośnie kroimy cebule i podsmażamy na patelni, po kilku minutach dodajemy pokrojone w plasterki grzyby. Farsz dusimy, aż cebula zmięknie. Pod koniec dodajemy 2 łyżki masła, sól i pieprz.
  4. Ciasto dzielimy na 2 części, obie rozwałkowujemy. Układamy na nich farsz, składamy i sklejamy. Pieróg smarujemy  żółtkiem.
  5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 -25 minut, do zarumienienia.

Pierog-drozdzowy-z-podgrzybkami-4

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.