Ci którzy mnie znają doskonale wiedzą , że uwielbiam sery, oraz wszystko to co można z nich wyczarować. Mogłabym zrezygnować z wielu produktów, jednak nie wyobrażam sobie życia bez serów. Dziś pizza specjalnie dla Mnie, bo czasem trzeba rozpieścić samego siebie:)
Składniki na 2 średniej wielkości pizze:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek oliwy
- 100 g sera gorgonzola
- 200 g pieczarek
- 200 g sera brie
- 2 kulki mozzarelli
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 2 garście rukoli
- świeże oregano
Przygotowanie:
- Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia zaczynu: mleko podgrzewamy tak by było letnie, dodajemy do niego 30 g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, składniki łączymy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na mniej więcej 15 minut.
- Po około 15 minutach zaczyn dodajemy do mąki, zagniatamy ciasto drożdżowe z dodatkiem 2 łyżek oliwy. Ciasto smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Po 30 minutach ciasto dzielimy na pół, rozwalkowujemy każdy kawałek formując pizzę.
- Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy świeżym oregano. Układamy na nim pokrojone w plastry , surowe pieczarki oraz sery.
- Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut. Podajemy ją z rukolą.
Comments
Już nie mogę się doczekać kiedy ją wpałaszuje 😀
Pysznie serem nadziana, też takie lubię 🙂
Pysznie wyglądająca pizza! 🙂 aż nabrałam ochoty! 🙂