Pizza serowa z rukolą

Ci którzy mnie znają doskonale wiedzą , że uwielbiam sery, oraz wszystko to co można z nich wyczarować. Mogłabym zrezygnować  z wielu produktów, jednak nie wyobrażam sobie życia bez serów. Dziś pizza specjalnie dla Mnie, bo czasem trzeba rozpieścić samego siebie:)

pizza-serowa-z-rukola-1

Składniki na 2 średniej wielkości pizze:

  •  500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • 100 g sera gorgonzola
  • 200 g pieczarek
  • 200 g sera brie
  • 2 kulki mozzarelli
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 garście rukoli
  • świeże oregano

pizza-serowa-z-rukola-7

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia zaczynu: mleko podgrzewamy tak by było letnie, dodajemy do niego 30 g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, składniki łączymy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na mniej więcej 15 minut.
  2. Po około 15 minutach zaczyn dodajemy do mąki, zagniatamy ciasto drożdżowe z dodatkiem 2 łyżek oliwy. Ciasto smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  3. Po 30 minutach ciasto dzielimy na pół, rozwalkowujemy każdy kawałek formując pizzę.
  4. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy świeżym oregano. Układamy na nim pokrojone w plastry , surowe pieczarki oraz sery.
  5. Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut. Podajemy ją z rukolą.

pizza-serowa-z-rukola-5

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.