Najlepszą pizze ze szpinakiem jadłam dawno dawno temu w Karpaczu… dzisiaj wyszła mi prawie tak samo dobra. Polecam:))))
Składniki:
- 500 g mąki pszennej ( z 500 g mąki wyszły mi 4 pizze na cienkim cieście)
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek oliwy
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 600 g świeżego szpinaku ( ja użyłam baby)
- 6 ząbków czosnku
- 8 łyżek przecieru pomidorowego
- 4 jajka
- 8 łyżek startego parmezanu
- sól, rozmaryn, bazylia
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto drożdżowe na pizze, podgrzewamy troszkę mleko ( ma być letnie) dodajemy do niego łyżeczkę cukru, drożdże i 2 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, by podwoiło swoją objętość.
Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej zaczyn oraz 2 łyżki oliwy, ugniatamy ciasto przez 10 minut, oraz smarujemy je pozostałymi 2 łyżkami oliwy, ponownie zostawiamy do rośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Po upływie godziny ciasto urośnie przynajmniej razy 2, dzielimy je na 4 części i formujemy 4 pizze, lub na 2 części i formujemy 2 większe pizze. Ponownie zostawiamy na blasze na ok 10 minut by podrosło.
Szpinak wrzucamy na patelnie z oliwą, solimy dodajemy pokrojony czosnek, podduszamy ok. 5 minut.
Spody pizzy smarujemy koncentratem pomidorowym (posypujemy ziołami), na którym układamy szpinak, pieczemy ok 30 min w temp. 180- 200 stopni. Na około 5 minut przed wyciągnięciem pizzy posypujemy ją tartym parmezanem oraz wbijamy na nią jajko.
Jeśli chcemy mieć pewność by żółtko było płynne, najpierw wbijamy białko, podpiekamy, gdy się zetnie, dodajemy żółtko na ok 2 minutki.
Comments
Kiedys nie rozumialam, jak mozna jesc pizze ze szpinakiem i jajkiem. Dzis to jedno z moich ulubionych polaczen 🙂