Muszę się przyznać , że placki ziemniaczane robię na prawdę rzadko. Jakoś wyjątkowo nie lubię, tarcia, bo trę je ręcznie, potem smażenia i zapachu w mieszkaniu 🙂 jednak te placuszki ze śródziemnomorską nutą nieco zmieniły moje podejście do tematu placków ziemniaczanych:)
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 cukinia
- garść oliwek ( czarnych lub zielonych)
- 1/2 opakowania sera feta
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- świeże zioła: tymianek
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Ziemniaki i cukinię myjemy, ziemniaki obieramy. Warzywa ścieramy na tarce o grubych okach, dodajemy do cebuli. Solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut by puściły soki. Wodę która się wytworzyła odlewamy.
- Do ziemniaków i cukinii dodajemy pokrojone w plasterki oliwki, a także pokruszony ser feta i mieszamy.
- Do masy na placki dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą i ponownie dokładnie mieszamy. Placki doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Pozostawiamy na kilka minut.
- Na patelni rozgrzewamy olej, łyżka nakładamy i formujemy placuszki. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia.
Comments
ladnie przypieczone ;))