Placki ziemniaczane z cukinią, serem feta i oliwkami

Muszę się przyznać , że placki ziemniaczane robię na prawdę rzadko. Jakoś wyjątkowo nie lubię, tarcia, bo trę je ręcznie, potem smażenia i zapachu w mieszkaniu 🙂 jednak te placuszki ze śródziemnomorską nutą nieco zmieniły moje podejście do tematu placków ziemniaczanych:)

placki-ziemniaczane-z-cukinia,-serem-feta-i-oliwkami-2

 

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • garść oliwek ( czarnych lub zielonych)
  •  1/2 opakowania sera feta
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • świeże zioła: tymianek

placki-ziemniaczane-z-cukinia,-serem-feta-i-oliwkami-3

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
  2. Ziemniaki i cukinię myjemy, ziemniaki obieramy. Warzywa ścieramy na tarce o grubych okach, dodajemy do cebuli. Solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut by puściły soki. Wodę która się wytworzyła odlewamy.
  3. Do ziemniaków i cukinii dodajemy pokrojone w plasterki oliwki, a także pokruszony ser feta i mieszamy.
  4. Do masy na placki dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą i ponownie dokładnie mieszamy. Placki doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Pozostawiamy na kilka minut.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżka nakładamy i formujemy placuszki. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.