Pomarańczowe muffinki na fruktozie

Odkąd u mojego M  zdiagnozowano hipoglikemię reaktywną uczę się fruktozy, nie ma wyjścia :). Jest to jednak ciekawe wyzwanie, zawsze gdy jej używam  do wypieków czuję delikatną niepewność, ciekawość i ekscytację eksperymentatora. Czasami ciężko przewidzieć co stanie się z ciastem, fruktoza zachowuje się jednak nieco inaczej niż tradycyjny cukier. Z doświadczenia , wiem , że nie wszystkie ciasta wychodzą na fruktozie, szczególnie te które wymagają wysokiej temperatury, lub długiego czasu pieczenia. Całe szczęście pomarańczowe muffinki wychodzą i to całkiem pyszne:)

pomaranczowe-muffinki-na-fruktozie-7

Składniki:

  • 180 g masła
  • 180 g fruktozy
  • 180 g mąki
  • 3 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1 dużej pomarańczy

pomaranczowe-muffinki-na-fruktozie-3

Przygotowanie:

  1. Pomarańczę parzymy i obieramy ze skórki, skórkę bardzo drobno kroimy.
  2. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z fruktozą, gdy masło i fruktoza zaczną się łączyć dodajemy powoli skórkę z pomarańczy, nadal ucierając wszystkie składniki.
  3. Gdy masło z fruktozą i skórką z pomarańczy stworzą gładką masę, dodajemy  po 1 jajku nadal miksując.
  4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, dokładnie wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy do ciasta śmietanę i także mieszamy.
  5. Ciasto rozlewamy do foremek na muffinki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni , przez około 25 minut.

pomaranczowe-muffinki-na-fruktozie-11

pomaranczowe-muffinki-na-fruktozie-1

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.