Od jakiegoś czasu myślałam o tym Quiche i się nie zawiodłam, jedynie półkruche ciasto przywarło mi trochę do formy, trzeba ją jednak wcześniej posmarować masłem i wysypać bułka tartą. Polecam wszystkim, którzy kochają caprese, to bardzo fajna zimowa wersja tej sałatki.
Składniki:
- 200 g krupczatki
- 150 g maki pszennej tortowej
- 175 g masła
- 3 łyżki śmietany
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 300 ml śmietany
- 2 jajka
- 60 ml mleka
- 2 pomidory
- 2 kulki sera mozzarella
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz
- bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Mąki łączymy, dodajemy szczyptę soli i dodajemy masło. Zacieramy masło z mąką, następnie dodajemy śmietanę i wodę, szybko zagniatamy ciasto. Pakujemy je w folię i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą a ciasto wykładamy do formy do pieczenia tart. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, i obciążamy je, moim obciążnikiem są sztućce.
- Ciasto pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, ściągamy obciążenie i pieczemy je kolejnych 15 minut.
- Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich śmietanę, masę solimy, pieprzymy oraz dodajemy do niej posiekaną świeżą bazylię.
- Na podpieczonym spodzie układamy pokrojoną w plasterki mozzarelle, zalewamy ją śmietanowo-jajeczną masą, a na wierzchu układamy pomidory.
- Quiche ponownie zapiekamy przez ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy ze świeżą bazylią.
Comments
Bajeczne foty 🙂
Sliczne zdjęcia! Quiche za mmą chodzi od dawna, ale jakoś wciąż się kończy na tarcie na słodko 😉
Pysznie! Robię czasem tego typu tartę 🙂
To fakt, fotki są bardzo piękne! Dobra jakość i równie dobre przepisy! Zróżnicowana dieta to solidny fundament dla zdrowego i długiego życia!
Wygląda przepysznie, aż ślinka leci, ja dziś też robię tylko z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem(,kuchnia lidla,), zapowiada się równie pysznie 🙂
Author
Goga brzmi wspaniale:)