Quiche na słono sprawdza się w wielu sytuacjach, więc bardzo lubię je piec, a także pałaszować. Tym razem sprawdziło się na naszym cotygodniowym treningu. Wiosna nas nie rozpieszcza, trzeba się zatem jakoś wspomagać przy sportach outdoorowych by przetrwać te deszcze i temperatury:)
Składniki:
ciasto
- 200 g maki pszennej
- 150 g maki krupczatki
- 175 g masła
- 3 łyżki śmietany np. 18 %
- 3 łyżki zimnej wody
- zioła prowansalskie i tymianek suszony
farsz
- 500 g pieczarek
- 120 g szynki szwarcwaldzkiej
- 1 kulka sera mozzarella
- 300 g śmietany 180 %
- 60 ml mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz,
- świeża bazylia
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną i krupczatkę mieszamy ze sobą i solimy, dodajemy masło i szybko zacieramy palcami. Do ciasta dodajemy śmietanę i wodę oraz zioła i szybko zagniatamy ciast. Rozwałkowujemy je i umieszczamy w formie do pieczenia tart. Spód nakłuwamy i wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
- Spód Quiche przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ja używam do tego sztućców. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, po tym czasie usuwamy obciążenie i zapiekamy ponownie przez 15 minut.
- Pieczarki myjemy i podsmażamy na oliwie, przyprawiamy sola i pieprzem. Szynkę szwarcwaldzka kroimy w paski i także podsmażamy dosłownie 2 minutki.
- Jajka roztrzepujemy dodajemy śmietanę i mleko , wszystko mieszamy. Masę jajeczno-śmietanową doprawiamy sola pieprzem oraz świeżą bazylią.
- Na podpieczonym spodzie układamy pieczarki, mozzarellę i zalewamy to masą śmietanowo-jajeczną na wierzchu układamy szynkę szwarcwaldzką. Wszystko ponownie zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni( masa jajeczna powinna się ściąć).
Comments
Wygląda przepysznie. A próbowałaś to zrobić w piecu kaflowym?
Ponoć rożne rodzaje ciast chlebowych lepiej smakują