Dziś światowy dzień czekolady, z tej okazji pyszne rogaliki z budyniem czekoladowym, czekoladą i bananem. Pieczone z dzielną pomocą mojego M wyszły wyśmienite. 🙂
Składniki:
- 600 g mąki pszennej + mąką do podsypywania
- 100 g fruktozy ( można użyć także cukru, jednak ja namawiam do użycia fruktozy, będzie zdrowiej)
- 250 ml mleka
- 75 g masła
- 3 jajka
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- budyń czekoladowy + 2 łyżki fruktozy + 400 ml mleka
Przygotowanie:
- Podgrzewamy około 5o ml mleka, ma być letnie. Dodajemy do niego 20 g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Zaczyn ma urosnąć w tym czasie.
- W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy 200 ml melaka . Ściągamy z gazu, zestawiamy by trochę przestygło i dodajemy 2 jajka, dokładnie mieszamy.
- W misce mieszamy mąkę, fruktozę i cukier waniliowy, dodajemy mleko z masłem i jajka oraz zaczyn. Ciasto ugniatamy, im dłużej zagniatamy ciasto drożdżowe tym lepiej, powinno zacząć odchodzić od dłoni. Następnie zostawiamy je do ponownego wyrośnięcia, pod przykryciem, na ok. 1,5 godziny.
- Gdy ciasto rośnie gotujemy budyń, wg przepisu na opakowaniu, jednak używając nieco mniej mleka i zamiast cukru dodajemy fruktozę. Przestudzamy budyń , dodajemy do niego połamaną czekoladę i pokrojonego banana.
- Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części na 2 jeśli chcemy większe rogaliki na 3 jeśli mniejsze. Z każdej części wałkujemy okrągły placek, ciasto powinno być rozwałkowane na grubość około 4 mm. Okrągły placek kroimy tak jak kroi się pizze. Na każdym kawałku przypominającym wycinek koła, układamy masę budyniową i zawijamy, od szerszej do węższej strony, formując rogaliki Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15-20 minut.
Comments
Piękne rogaliki,wspaniale zdjęcia,pozdrawiam.
Mmm, jakie bogate w smaku, pyszności 🙂