Jak wcześniej wspominałam ilość jabłek jaką obdarowała nas jedna, dość mała jabłonka trochę nas zaskoczyła. Trzeba zatem z nich korzystać. Wspaniale jest mieć swoje owoce, tak zdecydowanie chciałabym mieć więcej swoich warzyw i owoców! Może kiedyś … a tymczasem ryż na mleku z naszymi jabłkami i śliwkami.
Składniki:
- 4 nieduże jabłka
- 1 szklanka ryżu ( ja użyłam jaśminowego)
- 750 ml mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek powidła śliwkowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyzki soku z cytryny
- wanilia lub cukier wanilinowy
- cynamon ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ryż płuczemy , przesypujemy do garnka i zalewamy mlekiem, gotujemy na małym ogniu ok 15 minut, aż będzie miękki, dodajemy wanilię lub cukier wanilinowy. Pod koniec gotowania słodzimy go 2 łyżkami cukru pudru.
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych okach , polewamy je sokiem z cytryny i podsmażamy kilka minut na patelni. Do jabłek możemy, lecz nie musimy dodać cynamon.
- Gdy ryż będzie już ugotowany na dnie naczynia żaroodpornego układamy jego połowę , na nim starte jabłka i powidło śliwkowe, a na wierzchu znowu ryż. Na ryżu kładziemy 2 łyżki masła.
- Całość zapiekamy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika, prószymy 1 lub 2 łyżkami cukru pudru.
Comments
Ryż z jabłkami to smak mojego dzieciństwa..nie jadłam jednak nigdy z powidłami. Fajny pomysł do wypróbowania 🙂
Pycha !!! obiad i deser w jednym daniu 🙂
Deser w starym stylu, pycha 😉