Składniki:
- 250 g kurek
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 gotowe ciasto francuskie
- łyżka masła
- sol, pieprz
Moi goście dobrze znają tę potrawę, przygotowuję ją często , z prostego powodu jest bardzo szybka w przyrządzeniu i zawsze znika ze stołu w ekspresowym tempie. Można zrobić ciasto francuskie samemu, czasami jednak warto zaoszczędzić trochę czasu i kupić gotowe. Gotowe ciasto francuskie warto mieć zawsze w lodówce na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości:) Pasują do niego zarówno słone jak i słodkie wypełnienia.
Przygotowanie:
Kroimy drobniutko cebulę i dusimy na patelni kilka minut. Myjemy i kroimy pieczarki , dodajemy do cebuli i dusimy około 10 minut, po wrzuceniu pieczarek solimy je wg. uznania. Umyte kurki dodajemy do pieczarek na 2 minuty duszenia. Na koniec dodajemy łyżkę masła i trochę pieprzu.
Ciasto kroimy na kwadraty wielkosci ok. 5 cm / 5 cm, nakładamy trochę farszu i sklejamy w dowolny sposób. Sakiewki grzybowe piekę w prodiżu, smaruje dno oliwą i piekę ok 15 min do zrumienienia. Świetnie nadają się do podawania z barszczem.