Sałatka śledziowa z burakami i ogórkiem kiszonym

Sałatka śledziowa to jedno z tych dań które możemy przygotować na Święta dosłownie w 10 minut. Warto mieć takie danie na podorędziu, można je także przygotować wcześniej i przechowywać w słoiku w lodówce. To zdecydowany faworyt mojego męża i myślę, ze plasuje się w jego pierwszej piątce świątecznych potraw.

Składniki:

  • ok. 500 g śledzi matias w oleju z cebulką
  • 3 duże buraki gotowane
  • 2 większe ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, pietruszka
Sałatka śledziowa z burakiem i ogórkiem kiszonym

Przygotowanie:

  1. Jabłko i buraki obieramy i kroimy w większą kostkę. Podobnie śledzia. Wrzucamy do miski
  2. Ogórka kiszonego kroimy bardzo drobno.
  3. Do sałatki dodajemy także cebulkę z matiasów. Wszystko posypujemy pietruszką.
  4. Aby przygotować sos łączymy jogurt z majonezem, solimy go i dodajemy pieprzu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.