Sałatka śledziowa to jedno z tych dań które możemy przygotować na Święta dosłownie w 10 minut. Warto mieć takie danie na podorędziu, można je także przygotować wcześniej i przechowywać w słoiku w lodówce. To zdecydowany faworyt mojego męża i myślę, ze plasuje się w jego pierwszej piątce świątecznych potraw.
Składniki:
- ok. 500 g śledzi matias w oleju z cebulką
- 3 duże buraki gotowane
- 2 większe ogórki kiszone
- 1 jabłko
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz, pietruszka

Przygotowanie:
- Jabłko i buraki obieramy i kroimy w większą kostkę. Podobnie śledzia. Wrzucamy do miski
- Ogórka kiszonego kroimy bardzo drobno.
- Do sałatki dodajemy także cebulkę z matiasów. Wszystko posypujemy pietruszką.
- Aby przygotować sos łączymy jogurt z majonezem, solimy go i dodajemy pieprzu.
