sałatka z brokułami i surowymi pieczarkami

Nie chcę, żeby sezon na sałatki skończył się z końcem lata. Jakis taki bunt wewnętrzny jest we mnie i wola walki o te sałatki. Dzisiaj sałatka prosta, świetna na śniadanie i przyjęcia.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 5 pieczarek
  • 2 garście groszku z puszki
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Wkładamy brokuły do garnka z gotującą wodą, różyczkami brokuła do góry. Brokuły można gotować w całości lub podzielonego na mniejsze różyczki. Ja zagotowałam wodę, wrzuciłam do garnka łodygę na 3 minuty , a później na około 4 do 7 minut różyczki. Ugotowane brokuły powinny być al dente.

Następnie myjemy dokładnie pieczarki, oczyszczamy z resztek ziemi i kroimy na plasterki, które skrapiamy obficie cytryną. Kroimy ser feta. Wszystko układamy w miseczce.

W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Podaję tą sałatkę z najprostszym sosem jogurtowym. 200 ml jogurtu mieszam z łyżką majonezu i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewam sosem i posypuję garścią groszku zielonego z puszki.

 

 

 

Comments

  1. Post
    Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.