Nie chcę, żeby sezon na sałatki skończył się z końcem lata. Jakis taki bunt wewnętrzny jest we mnie i wola walki o te sałatki. Dzisiaj sałatka prosta, świetna na śniadanie i przyjęcia.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1/2 opakowania sera feta
- 5 pieczarek
- 2 garście groszku z puszki
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wkładamy brokuły do garnka z gotującą wodą, różyczkami brokuła do góry. Brokuły można gotować w całości lub podzielonego na mniejsze różyczki. Ja zagotowałam wodę, wrzuciłam do garnka łodygę na 3 minuty , a później na około 4 do 7 minut różyczki. Ugotowane brokuły powinny być al dente.
Następnie myjemy dokładnie pieczarki, oczyszczamy z resztek ziemi i kroimy na plasterki, które skrapiamy obficie cytryną. Kroimy ser feta. Wszystko układamy w miseczce.
W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Podaję tą sałatkę z najprostszym sosem jogurtowym. 200 ml jogurtu mieszam z łyżką majonezu i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewam sosem i posypuję garścią groszku zielonego z puszki.
Comments
Szczerze, nigdy nie jadłam surowych pieczarek. Ciekawe. 🙂
Author
Polecam surowe pieczarki, to bardzo ciekawy smak:)