Sałatka z buraczkami, mozzarellą i orzechami

Lubicie, jecie buraki? Ja rozkochałam się w nich odkąd nie jem mięsa, a nawet wtedy gdy jadłam jeszcze śląskie rolady z kluskami, najbardziej z  tego dania smakowały mi duszone buraczki podawane przez moja babcię i mamę jako dodatek. Jako dziecko marzyłam o tym , że zjadam tylko kluski z buraczkami – dziwne dziecięce marzenia:) Dzisiaj jadam buraki na wiele sposobów, oto jeden z nich, szczególnie lubię połączenie buraczków  sosem cytrynowo-miodowo-musztardowym !

salatka z buraczkami, mozzarella i orzechami 7

Składniki:

  • mieszanka sałat ( ja użyłam mieszanki z roszponką)
  • 4 gotowane buraczki ( proponuję te z Lidla, radzę wybierać jak najmniejsze)
  • 1 kulka sera mozzarella
  • garść nerkowców
  • 2 garści nasion słonecznika
  • sok  1/3 cytryny
  • 4-5 łyżek oleju lnianego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

salatka z buraczkami, mozzarella i orzechami 3

Przygotowanie:

  1. Sałatkę przygotowuje się bardzo szybko, szczególnie jeśli kupimy gotowe, gotowane buraki. Możemy je oczywiście ugotować, polecam je ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim .
  2. Na dnie miski układamy mieszankę sałat, na niej ugotowane pokrojone buraki i mozzarellę.
  3. Orzechy i nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni, przez kilka minut, cały czas je mieszając. Posypujemy nimi sałatkę
  4. Na koniec przygotowujemy sos z oleju lnianego, soku z cytryny, miodu i musztardy. Wszystko dokładnie mieszamy oraz solimy i pieprzymy do smaku.

salatka z buraczkami, mozzarella i orzechami 1

Comments

  1. Robert

    Na sam widok już mi ślinka cieknie a brzuchu zaczyna burczeć i co teraz? Przez Ciebie będę teraz jadł w środku nocy 😉

  2. Karol

    Świetny przepis, uwielbiam buraki ale w takiej formie nigdy nie próbowałem ich jeść. Muszę spróbować, zapewne smakuje świetnie 🙂

  3. Pelangsing

    Przepisów z orzechami nigdy za wiele. Będę musiała go wypróbować w najbliższym czasie. Zbieram właśnie takie przepisy do swojego notatnika – zdrowe, proste i smaczne.

  4. Interneuta

    Podobno buraki usuwają wolne rodniki, przez co zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka. Także przyjemne z pożytecznym.

  5. Kamil

    Również uwielbiam potrawy z buraków. A na sezonowy barszcz z botwinki czekam cały rok 🙂 Sezon się zbliża 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.