Lubicie, jecie buraki? Ja rozkochałam się w nich odkąd nie jem mięsa, a nawet wtedy gdy jadłam jeszcze śląskie rolady z kluskami, najbardziej z tego dania smakowały mi duszone buraczki podawane przez moja babcię i mamę jako dodatek. Jako dziecko marzyłam o tym , że zjadam tylko kluski z buraczkami – dziwne dziecięce marzenia:) Dzisiaj jadam buraki na wiele sposobów, oto jeden z nich, szczególnie lubię połączenie buraczków sosem cytrynowo-miodowo-musztardowym !
Składniki:
- mieszanka sałat ( ja użyłam mieszanki z roszponką)
- 4 gotowane buraczki ( proponuję te z Lidla, radzę wybierać jak najmniejsze)
- 1 kulka sera mozzarella
- garść nerkowców
- 2 garści nasion słonecznika
- sok 1/3 cytryny
- 4-5 łyżek oleju lnianego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Sałatkę przygotowuje się bardzo szybko, szczególnie jeśli kupimy gotowe, gotowane buraki. Możemy je oczywiście ugotować, polecam je ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim .
- Na dnie miski układamy mieszankę sałat, na niej ugotowane pokrojone buraki i mozzarellę.
- Orzechy i nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni, przez kilka minut, cały czas je mieszając. Posypujemy nimi sałatkę
- Na koniec przygotowujemy sos z oleju lnianego, soku z cytryny, miodu i musztardy. Wszystko dokładnie mieszamy oraz solimy i pieprzymy do smaku.
Comments
Na sam widok już mi ślinka cieknie a brzuchu zaczyna burczeć i co teraz? Przez Ciebie będę teraz jadł w środku nocy 😉
wygląda smakowicie, do tego same zdrowe składniki. muszę koniecznie wypróbować!
rewelacyjny przepis, muszę spróbować. w sumie buraki w każdej formie są świetne
Świetny przepis, uwielbiam buraki ale w takiej formie nigdy nie próbowałem ich jeść. Muszę spróbować, zapewne smakuje świetnie 🙂
Przepisów z orzechami nigdy za wiele. Będę musiała go wypróbować w najbliższym czasie. Zbieram właśnie takie przepisy do swojego notatnika – zdrowe, proste i smaczne.
Zdrowo i pożywnie, myślę, że świetnie się będzie nadawać na przekąskę, na pewno spróbuję 🙂
uuu…. wygląda przepysznie! Zdjęcia też wyglądają apetycznie.
Wygląda rewelacyjnie! Mam ochotę spróbować. Do bardzo dietetyczny posiłek więc i zdrowy.
Jakoś nigdy nie mogłem się przemóc do orzechów w połączeniu z mozzarellą, ale na zdjęciach wygląda pysznie! Czas wyjść ze swojej strefy komfortu. Pozdrawiam ciepło
Podobno buraki usuwają wolne rodniki, przez co zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka. Także przyjemne z pożytecznym.
Również uwielbiam potrawy z buraków. A na sezonowy barszcz z botwinki czekam cały rok 🙂 Sezon się zbliża 🙂
Wygląda przepysznie 🙂