Sałatka z burakami, figami, serem kozim i sosem z mango

Połączenie fig i koziego sera to coś na prawdę wyjątkowego , a jeśli dodamy do tego mango i rukolę oraz moją ulubioną quinoe to powstaje według mnie sałatka doskonała. Jeśli planujecie przyjęcie warto ją wciągnąć do menu, ponieważ jest szybka i efektowna także pod względem wizualnym.

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej
  • 2 szklanki rukoli
  • 4 średniej wielkości gotowane buraki
  • 4 figi
  • ok 100 g pleśniowego sera koziego
  • 1/2 mango
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

  1. Komosę ryżową płuczemy w zimnej wodzie, następnie 1/2 szklanki komosy zalewamy 1 szklanką, wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut, cała woda powinna wyparować z garnka.
  2. Do blendera wrzucamy obraną połówkę mango, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i 4 łyżki wody, rozdrabniamy w blenderze na gładki sos.
  3. Gotujemy buraki, lub tak jak ja używamy kupionych gotowanych. Buraczki kroimy, tak samo figi, oraz ser kozi.
  4. Do miski wrzucamy ugotowaną komosę dodajemy buraczki, rukolę, figi i ser kozi, podajemy z sosem z mango. Jeśli nie mamy mango w ten sam sposób można zrobić sos malinowy , również będzie pasował do sałatki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.