Jeśli ktoś, tak jak ja, lubi surimi, nie przejdzie obok tej sałatki obojętnie. Sałatka idealnie nadaje się na przyjęcia i jest stosunkowo szybka w przygotowaniu.
Składniki:
- 250 g mrożonych paluszków krabowych ( surimi)
- 125 g makaronu niteczki ( do rosołu)
- 100 g sera żółtego ( Gouda)
- 3 jajka
- ok. pół pęczka szczypiorku
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz, łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Makaron niteczki ( do rosołu) gotujemy według wskazań na opakowaniu, ok 5 minut. Odcedzamy i polewamy oliwą z oliwek, by się nie posklejał.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Surimi rozmrażamy i kroimy, na kawałki ok. 1 na 1 cm. Ser ścieramy na grubej tarce. Składniki dodajemy do makaronu, do sałatki dodajemy także majonez i jogurt grecki, na koniec mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem.
Jeśli chcemy zrobić wersję tej sałatki bardziej light dodajemy trochę mniej sera żółtego, oraz nie dodajemy majonezu, zastępujemy go większą ilością jogurtu naturalnego greckiego. Sałatkę należy wtedy mocniej przyprawić.
Comments
Przepiękne zdjęcia! Jestem oczarowana!
Bardzo lubię kraby, w zasadzie surimi też mimo, że nawet obok krabów nie leżało, sałatkę chyba już gdzieś jadłem, jednak wkrótce sylwester, może spróbuję zrobić w/g Twojego przepisu.