To jest serniczek na specjalne zamówienie mojego męża, bałam się , że nie wyjdzie na fruktozie, ale się udało:). Bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu, w sam raz jeśli ktoś pierwszy raz zabiera się za pieczenie sernika.
- 500 g białego sera zmielonego trzykrotnie
- 180 g fruktozy plus 3 łyżki do spodu
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 opakowanie maślanych ciasteczek na fruktozie
- 2 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki masła
- 12 łyżek sezamu
- 1 łyżka masła do posmarowania formy plus 2 łyzki bułki tartej do jej wysypania
Przygotowanie:
- Ser biały mielimy lub ucieramy w makutrze. Dodajemy do niego fruktozę i ucieramy do czasu aż kryształki fruktozy przestaną być wyczuwalne.
- Do sera z fruktozą dodajemy jajko i 2 łyżki mąki, miksujemy. Masa serowa jest gotowa.
- Herbatniki najlepiej maślane kruszymy ( możemy je wrzucić do woreczka i rozbić tłuczkiem).
- Do herbatników dodajemy 2 łyżki płatków owsianych i 6 łyżek prażonego sezamu, oraz 3 łyżki masła i 3 łyżki fruktozy, wszystkie składniki mieszamy. Aby uprażyć sezam należy wrzucić go na suchą patelnię i kilka minut prażyć, co jakis czas mieszając.
- Formę ( np. tortownicę ok. 25 cm średnicy ) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na dnie formy układamy herbatnikowy spód, na spód wysypujemy resztę prażonego sezamu ( 6 łyżek) a na wszystko wylewamy serową masę.
- Sernik pieczemy w teperaturze 170 stopni przez około 40 minut.
- Przed podaniem możemy posypać go drobna fruktozą.
Comments
Fruktoza to zamiennik cukru tak ? 🙂
Sezamowy musiał być obłędny ! I prawie w ogóle nie opadł 🙂
Author
Tak, tak fruktoza to zamiennik cukru, mój mąż nie może jeść cukru, więc kombinuję jak mogę z fruktozą, polecam , jest dużo zdrowsza!