Sernik z czekoladą na ksylitolu

Życie to zmiana. Nigdy nie sądziłam, że zamienię się w fana serników. Miało na to oczywiście wpływ wiele dobrych serników, ale także osobiste poszukiwania w tym temacie. Sernik na ksylitolu to propozycja dla tych , którzy nie chcą lub nie mogą jeść cukru. Ja staram się używać tego zamiennika często, nie zawsze się sprawdza, ale akurat tutaj mogę go polecić.

Skłądniki:

masa serowa

  • 1 kg mielonego sera ( ser do sernika w wiaderku)
  • 3 jaja
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g ksylitolu

spód

  • 300 g herbatników ( najlepiej na ksylitolu)
  • 75 g masła

polewa ze strony: www.dziecisawazne.pl

  • 100 g masła
  • 100 g ksylitolu
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyski kakao
  • 1 łyżeczka skrobi

płatki migdałów do posypania ciasta

Przygotowanie:

  1. Ciastka kruszymy i łączymy z masłem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylepiamy ją ciastem.
  2. Do większej miski wkładamy ser i ksylitol, miksujemy. Po około 2 minutach dodajemy po jednym jajku nadal miksując a następnie mąkę ziemniaczaną.
  3. Tak przygotowaną masę wlewamy na spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C. Sernik powinien się całkowicie ściąć , należy to sprawdzić przed wyciągnięciem go z piekarnika. studzimy go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  4. Aby przygotować polewę, wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu.
  5. Wystygnięte ciasto polewamy polewą i posypujemy migdałami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.