Życie to zmiana. Nigdy nie sądziłam, że zamienię się w fana serników. Miało na to oczywiście wpływ wiele dobrych serników, ale także osobiste poszukiwania w tym temacie. Sernik na ksylitolu to propozycja dla tych , którzy nie chcą lub nie mogą jeść cukru. Ja staram się używać tego zamiennika często, nie zawsze się sprawdza, ale akurat tutaj mogę go polecić.
Skłądniki:
masa serowa
- 1 kg mielonego sera ( ser do sernika w wiaderku)
- 3 jaja
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 200 g ksylitolu
spód
- 300 g herbatników ( najlepiej na ksylitolu)
- 75 g masła
polewa ze strony: www.dziecisawazne.pl
- 100 g masła
- 100 g ksylitolu
- 3 łyżki mleka
- 3 łyski kakao
- 1 łyżeczka skrobi
płatki migdałów do posypania ciasta
Przygotowanie:
- Ciastka kruszymy i łączymy z masłem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylepiamy ją ciastem.
- Do większej miski wkładamy ser i ksylitol, miksujemy. Po około 2 minutach dodajemy po jednym jajku nadal miksując a następnie mąkę ziemniaczaną.
- Tak przygotowaną masę wlewamy na spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C. Sernik powinien się całkowicie ściąć , należy to sprawdzić przed wyciągnięciem go z piekarnika. studzimy go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Aby przygotować polewę, wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu.
- Wystygnięte ciasto polewamy polewą i posypujemy migdałami.