Skrzydełka indycze w czarnuszce

Zawsze interesowały mnie walory smakowe czarnuszki, poszukałam jednak nieco głębiej i okazało się, że posiada ona ogromną siłę leczniczą znaną od kilku tysięcy lat. Właściwości antyalergiczne, bakteriobójcze i przeciwzapalne, wspomagające układ immunologiczny, chronią przed przeziębieniami i grypą. Można samodzielnie przygotować syrop czy krople do nosa, które pomogą w walce z chorymi zatokami. Warto także urozmaicić naszą jesienna dietę o te pyszne nasiona, aby uchronić się przed jesiennymi choróbskami. Bardzo lubię dodawać ją do bułeczek i mięs.

skrzydelka-indycze-w-czarnuszce-3

Składniki:

  • 2 skrzydełka indyka
  • duża garść czarnuszki
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

skrzydelka-indycze-w-czarnuszce-1

Przygotowanie:

  1. Indyka, skrzydełka, pierś lub pałki nacieramy solą i pieprzem i zostawiamy w lodówce na około godzinę.
  2. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy czarnuszką, podlewamy oliwą a na wierzchu układamy świeży tymianek.
  3. Pieczmy go około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pierwsze 30 minut możemy piec pod przykryciem a ostatnie 20 bez, by indyk sie przyrumienł. Od czasu do czasu podlewamy indyka oliwą z dna naczynia.
  4. Podajemy z pieczonymi ziemiankami i warzywami.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.