Spaghetti z szynką szwarcwaldzką, pomidorami i rukolą

Czerwcowe upały trwają w najlepsze. Ciężko się zmusić do stania przy gorącej kuchence czy piekarniku. Teraz sprawdzają się na prawdę błyskawiczne i lekkie potrawy. To spaghetti zajmuje tyle czasu ile ugotowanie makaronu, a smakuje idealnie w ten upalny cudowny dzień:)

spaghetti-z-szynka-szwarcwaldzka-pomidorami-i-rukola-2

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 1/2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej
  • ok 250 g pomidorów koktajlowych
  • 3 garście rukoli
  • malutka pikantna papryka
  • pieprz kolorowy, sól
  • oliwa z oliwek

spaghetti-z-szynka-szwarcwaldzka-pomidorami-i-rukola-3

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron al dente.
  2. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski i podsmażamy 3-4 minuty na suche patelni.
  3. Na tej samej patelni, nawet jej nie myjemy, jedynie ściągamy szynkę i dodajemy oliwy podsmażamy przez 2 minutki pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Do pomidorów po 2 minutach dodajemy ugotowany makaron, smażymy 2 minuty, następnie ściągamy z kuchenki. Dodajemy szynkę szwarcwaldzką, rukolę oraz przyprawy.

spaghetti-z-szynka-szwarcwaldzka-pomidorami-i-rukola-5

Comments

  1. Części Samochodowe

    Wykonałem ten przepis , nie dodałem mięsa zastąpiłem soją odpowiednia przyprawioną. Niebo w gębie. Pyszota. Pozdrawiam.

  2. Michał

    Tego to jeszcze nie jadłem, ale ukrywam, że przepis został już zanotowany do kajetu i będzie analizowany przy patelni 🙂 Wielkie dzięki i pozdrawiam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.