Spaghetti z tuńczykiem, serem feta i oliwkami

Mój mąż uwielbia spaghetti bolognese, gdy zadaję mu pytanie co zjadłby na obiad najczęściej pada odpowiedzieć: spaghetti z mięsem.  Ja natomiast spaghetti bolognese jadam baaardzo rzadko, wole inne lżejsze wariacje na temat  spaghetti jak ta z dzisiejszego przepisu:)

spaghetti-z-tunczykiem,-serem-feta-i-oliwkami-10

Składniki dla 2 osób:

  •  200 g makaronu spaghetti
  • 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
  • 1 puszka pomidorów najlepiej bez skórki
  • 150 g sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól, kolorowy pieprz

spaghetti-z-tunczykiem,-serem-feta-i-oliwkami-9spaghetti-z-tunczykiem,-serem-feta-i-oliwkami-6

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek obieramy i kroimy w plastry oraz wrzucamy na minutkę na oliwę. Do czosnku dodajemy rozdrobniony ser feta rozprowadzamy na patelni z oliwą.
  3. Do fety z czosnkiem dodajemy pokrojone pomidory z puszki i dusimy około 10 minut, by sos się zredukował.
  4. Pod koniec duszenia dodajemy tuńczyka z puszki i delikatnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem.
  5. Do sosu dodajemy przekrojone na połówki oliwki.
  6. Spaghetti podajemy ze świeżą bazylią.

spaghetti-z-tunczykiem,-serem-feta-i-oliwkami-7

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.