Mój mąż uwielbia spaghetti bolognese, gdy zadaję mu pytanie co zjadłby na obiad najczęściej pada odpowiedzieć: spaghetti z mięsem. Ja natomiast spaghetti bolognese jadam baaardzo rzadko, wole inne lżejsze wariacje na temat spaghetti jak ta z dzisiejszego przepisu:)
Składniki dla 2 osób:
- 200 g makaronu spaghetti
- 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
- 1 puszka pomidorów najlepiej bez skórki
- 150 g sera feta
- 4 ząbki czosnku
- garść czarnych oliwek bez pestek
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- sól, kolorowy pieprz
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek obieramy i kroimy w plastry oraz wrzucamy na minutkę na oliwę. Do czosnku dodajemy rozdrobniony ser feta rozprowadzamy na patelni z oliwą.
- Do fety z czosnkiem dodajemy pokrojone pomidory z puszki i dusimy około 10 minut, by sos się zredukował.
- Pod koniec duszenia dodajemy tuńczyka z puszki i delikatnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem.
- Do sosu dodajemy przekrojone na połówki oliwki.
- Spaghetti podajemy ze świeżą bazylią.
Comments
kwiaty mnie tak rozczulily ze wybacz ale nie pamiętam nawte co było na talerzu 😉 cudo !
idealne połączenie!
Bardzo smaczna propozycja,pozdrawiam.