Czasami ciasto musi być łatwe, lekkie i przyjemne nawet przed świętami. Uwielbiam gotować, jednak to co najbardziej lubię w kuchni to szybkie ciasta, szybki efekt. W całym zamieszaniu z lepieniem uszek, piernikami, karpiem w galarecie i kutią te muffinki przygotujemy gdzieś pomiędzy bez dużego nakładu pracy. Są pyszne i dziecinnie proste.
- 100 g orzechów ( ja użyłam mieszanki : włoskich, laskowych i migdałów)
- 150 g mąki
- 150 g ksylitolu ( lub cukru)
- 100 g masła
- 2 jaja
- 80 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 laski wanilii ( lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, ewentualnie cukru wanilinowego)Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy przez z sitko z proszkiem do pieczenia, dodajemy ksylitol i mieszamy. Do mąki z ksylitolem dodajemy masło w temperaturze pokojowej, zagniatamy szybko palcami.
- Orzechy drobno siekamy i dodajemy do ciasta.
- W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem za pomocą widelca, dodajemy wanilię, lub cukier z dodatkiem wanilii.
- Płynne składniki dodajemy do ciasta i zagniatamy.
- Ciasto przekładamy do papilotek lub sylikonowych foremek na muffinki.
- Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.