Zimą bardzo tęsknie za letnimi sałatkami, więc często robię ich zimowe wersje. Dodaję np majonezu by były bardziej zimowe i sycące 🙂 Ta sałatka mimo tego, że wygląda bardzo wiosennie, jest sycąca. Polecam tym, którzy zaczynają dbać o linie przed Sylwestrem. Swoją drogą ta sałatka jest też fajna na sylwestrowy stół.
Składniki:
- 5 garści mieszanki sałat z roszponką
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 garście pokrojonego selera naciowego
- 1 pomidor
- 1 mały ogórek lub pół większego
- 3 łyżki majonezu
- garść pokrojonego szczypiorku
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Mieszankę sałat myjemy ( jeśli nie kupiliśmy sałat mytych) i układamy na dnie miski. Pomidory i ogórki kroimy w dowolnie wybrany kształt i wsypujemy do miski. Z selera naciowego usuwamy łyko ( jeśli potrzeba) i kroimy go w grubsze plastry. Tuńczyka odcedzamy. Na wierzchu sałatki układamy tuńczyka z selerem.
Majonez łączymy z oliwą oraz 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem./ Smacznego:)
Comments
Mmmm, jedna z moich ulubionych sałatek. Na zdjęciach wygląda iscie wiosennie, wspaniale dostać odrobinę wiosny podczas zimowej pluchy 😀 Serdecznie pozdrawiam