Uwielbiam tą tajską zupkę , lekka a zarazem sycąca, słodka i kwaśna, pikantna i delikatna. pełna kontrastów i pełna smaku:) Cudne połączenie mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, kolendry i wielu innych składników, w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Można ją robić na wiele sposobów, stałymi składnikami są tutaj kurczak, mleczko kokosowe i przyprawy, resztę składników można komponować wedle uznania, dodając do zupki różne rodzaje grzybów i warzyw, szukając swojej ulubionej kombinacji:)
- 1 1/2 l bulionu drobiowego
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 200 g pieczarek
- 1 cukinia, ja użyłam żółtej
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 3 liście kaffiru
- 3 łyżki drobno pokrojonego imbiru
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 pikantna papryczka chilli
- świeża kolendra
- Bulion drobiowy podgrzewamy, dodajemy do niego pokrojoną szalotkę, czosnek, imbir, liście kaffiru. Trawę cytrynową obieramy z wierzchniej warstwy , rozbijamy nożem i także dodajemy do wywaru. Wszystko gotujemy około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy liście kaffiru. ( Z wywaru możemy wyciągnąć wszystkie przyprawy, ja jednak lubię gdy pływają w zupce).
- Do tak przygotowanego wywaru dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Gdy zupa ponownie zawrze, dodajemy pokrojonego kurczaka, gotujemy około 5 minut.
- Po upływie 5 minut do zupy wrzucamy pieczarki, doprawiamy papryczka chilli, cukrem i sokiem z limonki.
- Gdy pieczarki będą gotowały się kolejnych 5 minut, wrzucamy do zupki pokrojona cukinie, gotujemy kilka minut aż troszkę zmięknie.
- Do zupki możemy wkroić kilka plasterków limonki ze skórka, podajemy ją ze świeżą kolendra lub/i bazylią.
Comments
śliczne foty 🙂
Może by tak następnym razem dać przepis na danie z grzybami? Sezon na grzyby powoli się zbliża:)
Zupka zupką, ale bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia. Super wyglądają składniki. Też bym tak chciał umieć 🙂
Uwielbiam ostre przyprawy. Będę musiał spróbować.
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, wygląda bardzo smakowicie.
Będę musiał spróbować ją przyrządzić bo widzę, że mogę odnaleźć w niej sporo moich ulubionych smaków. fotografie kulinarne również bardzo ładne 😉 to właśnie chyba z uwagi na ten zabieg, aż chce się jeść tą zupkę oczami 😉
Coraz więcej widze przepisów na tajską zupę, będę musiała w końcu ugotowac po raz pierwszy. Pozdrawiam!
Ostre, więc dobre, ot to mi wystarczy 🙂
Pozdrawiam.
Kuchnia azjatycka jest tak doskonała, że aż trudno w to uwierzyć, a tajska jest chyba najlepsza. Jak skompletuję składniki o sprawdzę przepis. Przepiękne zdjęcia, aż wprawiają mnie w stan medytacji 🙂 Zapraszam po sukienki wieczorowe.
Ja tam wole iść kupić zupkę chińską. Za dużo składników jak na zupę i za dużo roboty.
Ta zupka tak pięknie wygląda na zdjęciach sądzę że też super smakuje,że przepis biorę i czas na przyrządzenie posiłku.
Świetny artykuł, zaraz biorę się za gotowanie