Tarta na słono to moje must have jeśli chodzi o imprezowe dania. Sprawdza się zawsze, łatwo ją podgrzać, ale jest smaczna także na zimno. Łatwo ja przetransportować, więc nadaję się także na imprezy outdoorowe. A ta ze szpinakiem i grana padano jest na prawdę smaczna 🙂
Składniki:
ciasto
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 150 g mąki krupczatki
- 175 g masła
- 2 małe lub jedno duże żółtko
- 2 łyżki śmietany 18 %
farsz
- opakowanie śmietany 18% ( 330 g)
- 2 jajka
- 300 g szpinaku baby
- 4 suszone na słońcu pomidory
- 2-3 garście tartego grana padano
- sól , pieprz, słodka papryka, pikantna papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany)
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Mąki mieszamy ze sobą w misce dodajemy szczyptę soli i wkrajamy do mąki zimne masło. Szybko zagniatamy palcami (im szybciej zagnieciemy kruche ciasto tym lepiej). Do ciasta dodajemy zimne żółtka oraz zimna śmietany, zagniatamy. jeśli ciasto potrzebuje dodajemy do niego łyżkę zimnej wody. Z ciasta robimy kulkę owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Po 30 minutach rozwałkowujemy ciasto i układamy je na formie do tarty nakłuwamy je widelcem i przykrywamy papierem, obciążamy ( ja obciążam ciasto kruche sztućcami).Obciążone ciasto pieczemy przez 15 minut , następnie ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 10 minut, wszystko w temperaturze 180 stopni.
- Gdy tarta siedzi w piekarniku przygotowujemy farsz. Szpinak dusimy na oliwie z przyprawami i suszonymi pomidorami. Szpinak przyprawiamy tak jak lubimy, np. ziołami i czosnkiem.
- Jajka roztrzepujemy widelcem dodajemy do nich śmietanę oraz sól i pieprz. Tak przygotowaną masę wlewamy na podpieczony spód, na masie układamy szpinak z pomidorami. wszystko posypujemy serem grana padano.
- Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu aż masa się zetnie. warto to kontrolować.