Myślę, że tatar to jedna z tych potraw do których trzeba dorosnąć. Aspekt psychiczny jest tu bardzo istotny, nie wszyscy bowiem są w stanie znieść myśli o spożywaniu surowego mięsa, podobnie jest z sushi. Jednak jeśli zdarzy nam się raz zjeść dobrze przygotowany tatar, wszystko się zmienia. Bardzo ważne jest by był zrobiony ze świeżego mięsa dobrej jakości. Należy także pamiętać o dokładnym umyciu skorupki jajka, gdyż także jemy je w surowej postaci. Smacznego:)
Składniki:
- 250 g polędwicy wołowej lub ligawy ( ewentualnie gotowe zmielone mięso na tatar)
- 1 malutka cebula ( ok 3 łyżek bardzo drobno pokrojonej cebulki)
- 1 mały ogórek kiszony ( około 2 łyżek bardzo drobno pokrojonego ogórka)
- 1 grzybek konserwowy ( np. maślak, lub podgrzybek) ( około 1 łyżki drobno pokrojonego grzybka)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Mięso mielimy lub dokładnie siekamy( 2 razy). Do mięsa dodajemy 1 żółtko, drobno posiekaną cebulkę, drobno pokrojonego ogórka kiszonego i grzybka. Następnie dodajemy przyprawy: sos sojowy i pieprz czarny mielony. Wszystko dokładnie mieszamy. Tatar podaję zwykle z białym pieczywem, często dokrajam do niego cebulki i ogórków do ozdoby,