Ludzie dzielą się na tych którzy uwielbiają pomidorową i tych którzy kochają ogórkową. Zawsze należałam do tych pierwszych , omijających ogórkową. Jednak coś się pozmieniało i zachciało mi się ogórkowej. Jeśli ktoś też ma ochotę na kwaśną, rozgrzewającą zupkę. Zapraszam:)
Składniki:
- 5 ogórków kiszonych
- 1/2 lub 2/3 szkl soku z kiszonych ogórków ( w zależności jak kwaśną zupę lubimy)
- 4 pałki z kurczaka
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- sól, pieprz, koperek
Przygotowanie:
Udka myjemy , zalewamy wodą, solimy i gotujemy na nich wywar,z dodatkiem pora. Po około 30 minutach dodajemy do nich ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki zmiękną, mniej więcej po 15 minutach, wyciągamy kurczaka, oraz pora i dodajemy utarte na grubych okach: pietruszkę, marchewkę, seler. Gotujemy do zmięknięcia warzyw, mniej więcej 10 minut.
Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy do zupy ogórki i wodę z ogórków (Należy pamiętać, że w kwasie nie ugotujemy warzyw, wiec muszą one być wcześniej ugotowane.) Zupę gotujemy jeszcze kilka minut. Ogórkową można zabielić śmietaną, jednak ja wolę niezabielaną, także ze względu na jej dietetyczny charakter.