trufle kajmakowe z amarantusem

Bajaderki to przysmak mojego dzieciństwa, jednak dopiero jak dorosłam odkryłam, że powstawały tylko wtedy gdy w kuchni coś nie wychodziło ,lub zostawało. Czyli idealne słodkości  w duchu zero waste. Teraz gdy jestem duża, robię je dużo częściej i nie czekam aż coś mi nie wyjdzie – używam wtedy kupnych herbatników lub biszkoptów.  Są jednak jedynym słusznym rozwiązaniem, gdy rzeczywiście trzeba ratować imprezę, lub popołudniową kawkę a ciasto nie wyszło. Poniżej łatwa i pyszna wersja kajmakowa.

Składniki:

  • 200 g herbatników( lub innego czerstwego, domowego ciasta)
  • 400 g kajmaku ( mała puszka)
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1/2 szklanki migdałów ( rozdrobnionych lub płatków migdałów)
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  1. Roztapiamy kajmak z puszki z masłem w garnku, do ciepłego kajmaku dodajemy wszystkie suche składniki, zostawiajac sobie trochę orzechów lub kokosu do obtoczenia.
  2. Masę chłodzimy, najlepiej 2 godziny w lodówce, następnie robimy z niej małe kulki i obtaczamy w orzechach, kokosie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.