Jako dziecko uwielbiałam trufle. Mama robiła je zawsze wtedy gdy nie wyszło jej ciasto, dodawała do niego domowa polewe czekoladową , trochę orzechów, a dla mnie była to prawdziwa magia. Dziś już bardziej rozumiem tą magię, staram się ją robić w nieco zdrowszej wersji, zobaczcie sami, ostatnio podbiły serce kilku osób.
Składniki:
- 2 szklanki daktyli
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki migdałów
- 8 łyżek kakao
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10-15 minut, następnie odlewamy wodę.
- Płatki owsiane i płatki migdałów rozdrabniamy w malakserze. Namoczone daktyle również rozdrabniamy w malakserze i dodajemy do nich płatki owsiane, wiórki kokosowe i migdały( zostawiamy odrobinę kokosu , migdałów i łyżeczkę kakao do obtoczenia trufli). Do masy dodajemy także 7 łyżek kakao, wszystko dokładnie mieszamy.
- Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w płatkach kokosowych, migdałach i kakao. Trufle schładzamy.
Comments
Wolałabym klasyczną wersję Twojej mamy 😉
Wyglądają na bardzo pyszne, muszę wypróbować ten przepis 😉
O wow, to musi smakować nieziemsko :). A czemu nazwa trufle, jak to jest z daktyli?
Pozdrowienia z Lublina!