Trufle z daktyli

Jako dziecko uwielbiałam trufle. Mama robiła je zawsze wtedy gdy nie wyszło jej ciasto, dodawała do niego domowa polewe czekoladową , trochę orzechów, a dla mnie była to prawdziwa magia. Dziś już bardziej rozumiem tą magię, staram się ją robić w nieco zdrowszej wersji, zobaczcie sami, ostatnio podbiły serce kilku osób.

Składniki:

  • 2 szklanki daktyli
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 8 łyżek kakao

 

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10-15 minut, następnie odlewamy wodę.
  2. Płatki owsiane i płatki migdałów rozdrabniamy w malakserze. Namoczone daktyle również rozdrabniamy w malakserze i dodajemy do nich płatki owsiane, wiórki kokosowe i migdały( zostawiamy odrobinę kokosu , migdałów i łyżeczkę kakao do obtoczenia trufli). Do masy dodajemy także 7 łyżek kakao, wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w płatkach kokosowych, migdałach i kakao. Trufle schładzamy.



Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.