Udka kurczaka zapiekane w miodzie z imbirem

Bardzo rzadko pojawia się tutaj mięso. Wszystko dlatego, że ja już dość dawno z niego zrezygnowałam. Mam jednak w domu dwóch mięsożerców i dla nich oczywiście zdarza mi się je gotować. Zapewniają, że ten kurczaczek w miodzie imbirze i czosnku był pyszny.

 

Składniki:

  • 5-6 udek kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • papryczki jalapeno
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • śól

 

Przygotowanie:

  1. Udka kurczaka myjemy.
  2. W kubku przygotowujemy marynatę. Miód bardzo delikatnie podgrzewamy dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, sok z cytryny i resztę przypraw. Wszystko mieszamy dokładnie.
  3. Udka nacieramy przygotowana wcześniej marynatą i odstawiamy na minimum godzinę. Udka można przygotować także dzień wcześniej, potrzymać w marynacie przez noc w lodówce. na pewno będą wtedy lepsze.
  4. Kurczaka pieczemy w temperaturze 220 stopni C przez 40-45 minut. Co jakiś czas podlewamy sosem z dnia naczynia. Podajemy z ziemniaczkami i ulubiona surówką.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.