Bardzo rzadko pojawia się tutaj mięso. Wszystko dlatego, że ja już dość dawno z niego zrezygnowałam. Mam jednak w domu dwóch mięsożerców i dla nich oczywiście zdarza mi się je gotować. Zapewniają, że ten kurczaczek w miodzie imbirze i czosnku był pyszny.
Składniki:
- 5-6 udek kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- papryczki jalapeno
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- śól
Przygotowanie:
- Udka kurczaka myjemy.
- W kubku przygotowujemy marynatę. Miód bardzo delikatnie podgrzewamy dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, sok z cytryny i resztę przypraw. Wszystko mieszamy dokładnie.
- Udka nacieramy przygotowana wcześniej marynatą i odstawiamy na minimum godzinę. Udka można przygotować także dzień wcześniej, potrzymać w marynacie przez noc w lodówce. na pewno będą wtedy lepsze.
- Kurczaka pieczemy w temperaturze 220 stopni C przez 40-45 minut. Co jakiś czas podlewamy sosem z dnia naczynia. Podajemy z ziemniaczkami i ulubiona surówką.