Wegetariański burger z marchewki

Uwielbiam wegeburgery, robię je bardzo często w ilościach hurtowych. Sporo zjadam naraz, ale część zawsze staram się zamrozić, by mieć w zamrażarce obiad na czarną godzinę. Jeśli do tych marchewkowych dodamy trochę mniej cebuli , będą nadawały się dla dzieci, mój Teo zajada się nimi pasjami:)

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 dużych marchewek
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1 duża czerwona cebula
  • garść pietruszki
  • garść kopru
  • sól, pieprz, pikantna papryka w proszku
  • można dodać 1 ząbek czosnku
  • ok 6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1.  Do dużej miski przekładamy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną. Do kaszy dodajemy startą na grubych okach marchew i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
  2.  Słonecznik prażymy na suchej patelni, wsypujemy do miski z kaszą.
  3. Pietruszkę i koperek kroimy, dodajemy do masy na kotleciki.
  4. Wszystko przyprawiamy, dodajemy oliwy. Jeśli lubimy czosnek możemy go dodać do burgerów, ale nie jest to konieczne.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy, z masy formujemy kotleciki ( wcześniej smarujemy ręce oliwą). Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim kotleciki. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.
  6.  Kotlety jemy jago burgery w bułce, lub jak kotleciki z innymi dodatkami. Smacznego:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.