To kolejna z serii szybkich zapiekanek, nadających się zarówno na obiad, lunch jak i kolację. Ta prosta zapiekanka z brokułami może także stanowić dodatek do mięsnych potraw, takich jak pieczony kurczak czy indyk, a także do ryb, świetnie skomponuje się z grillowanych łososiem.
Składniki:
- 1 brokuł lub 1 opakowanie mrożonych brokułów
- 3 łyżki śmietany 18%
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 100 g sera cheddar
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Brokuły myjemy, wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3 minut. Jeśli wolimy możemy użyć tutaj także kalafiora, kalafior podgotowujemy jednak nieco dłużej przed zapiekaniem. Po 3 minutach brokuły dokładnie odcedzamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, w naczyniu układamy brokuły.
- W miseczce roztrzepujemy jajka, solimy je, dodajemy 3 łyżki śmietany, mleko, oraz 50 g startego sera cheddar. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy wcześniej ułożone brokuły.
- Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekankę pieczemy około 25-30 minut, nie pozwalając by zbyt mocno się przyrumieniła. Na ostatnie 10 minut pieczenia, dodajemy resztę startego sera cheddar. Jeśli lubimy do zapiekanki możemy dodać trochę gorgonzoli.
Comments
piękne zdjęcia 🙂
musi porządnie rozgrzewać 🙂 Dziękujemy za zdjęcie!
Fajna zdrowa zapiekanka,
Wygląda bosko <3 Jak ja kocham wszelkie serowe zapiekanki!
świetne danie i piękne zdjęcia!