Jak już pewnie nie raz wspominałam, uwielbiam szpinak, zawsze trzymam jedno opakowanie w zamrażarce “na wszelki wypadek”. Bardzo lubię także kaszę gryczaną, w tej zapiekance łączą się zatem moje ulubione smaki. To danie jest bardzo proste i mało wymagające, oraz co także jest ważne bardzo tanie. Polecam i dedykuję je wegetarianom.
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 500 g mrożonego szpinaku
- 1 jajko
- 2 garście tartego sera Gouda
- 150 ml śmietany 18 %
- 4 ząbki czosnku
- sól
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną gotujemy w posolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i dajemy jej chwilę by przestygła .
- Następnie wbijamy do niej jajko, dodajemy rozmrożony szpinak ( odkładamy 3 łyżki szpinaku do sosu śmietanowego), starty żółty ser i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy i solimy, oraz przekładamy do żaroodpornego naczynia.
- Aby przygotować sos śmietanowy , wciskamy do śmietany ząbek czosnku, dodajemy 3 łyżki szpinaku i solimy. Sosem polewamy zapiekankę.
- Całość zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Zapiekankę możemy podawać jako autonomiczne danie, lub jako dodatek do mięs.
Comments
Świetny pomysł na obiad!
Nie znałem tego przepisu, ani nawet podobnego zastosowania kaszy gryczanej. Kasza gryczana chociaż często nielubiana jest wg mnie, jednym z największych przysmaków. Osobiście najlepiej smakuje z ciemnym sosem z grzybami i żeberkami. 😉
miłość do szpinaku przejawia się we wpisach – patrzę, a tu: zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem, z mozarellą i szpinakiem, gnocci ze szpinakiem. całkowicie tą miłość podzielam 🙂 z kaszą gryczaną jeszcze szpinaku nie łączyłam, wypróbuję przy najbliższej okazji 🙂
Uwielbiam szpinak – a ostatnio przekonałam się także do kaszy gryczanej! Pyszny, polski fusion 😉
O jejciu, ja kocham kaszę gryczaną i szpinak O_O Razem jeszcze nie próbowałam.. Mniami!