Lubię takie proste zapiekanki, szczególnie gdy zawierają dużo szpinaku i sera. Taka czy podobne zapiekanki pojawiają się u mnie bardzo często, może także dlatego ze bardzo lubię dania w formie zapiekanek własnie. Mają w sobie coś prostego , a nawet nonszalanckiego, powstają niezwykle szybko, dają ogromne pole do popisu, każdy może tutaj dodać to co lubi najbardziej.
Składniki:
- 250 g ulubionego makaronu
- 500 g mrożonego szpinaku
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- 100 g sera brie
- 2 kulki sera mozzarella
- 100 ml śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron według wskazań na opakowaniu.
- Makaron rozmrażamy, następnie przekładamy na patelnię, dodajemy sól, pieprz, pokrojony ser brie oraz ser z niebieską pleśnią. Podgrzewamy do momentu aż sery się roztopią, dodajemy śmietanę i czosnek, podgrzewamy i ściągamy z kuchenki.
- Makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia, na nim układamy przygotowany szpinak, oraz pokrojony w plastry ser mozzarella. Całość zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Zapiekankę podajemy ze świeżymi ziołami np bazylią.
Comments
bardzo lubię wszelakie zapiekanki. A Twoja naprawdę kusi!