Uwielbiam takie śniadania, wyglądają i smakują jak najlepszy na świecie deser a tak na prawdę są pożywne i zdrowe. Jeśli potrzebujemy czegoś niskokalorycznego używamy jogurtu niskokalorycznego ( możemy użyć np. skyr ), minimalnej ilości substancji słodzącej i odmierzonej porcji orzechów. Myślę jednak, że ta porcja kalorii na śniadanie jest w sam raz, zdarza mi się dodawać do takiego śniadania płatki owsiane 🙂
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 banan
- 2/3 szklanki malin ( ja użyłam mrożonych)
- 1 łyżka ksylitolu
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Jeśli używamy mrożonych malin rozmrażamy je, jeśli świeżych tylko je myjemy. Banana obieramy.
- Maliny rozgniatamy za pomocą widelca ( kilka zostawiamy do ozdoby) i mieszamy z ksylitolem.
- Jogurt przekładamy malinami z ksylitolem oraz bananem. Śniadanie posypujemy migdałami i ozdabiamy malinami.